łiiiii znalazłam przepis!!!
BEZY
1.cynamonowe
8 białek, wyjetych z lodówki i ogrzanych do temp. pokojowej
10 łyżek słodziku w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
biała wymieszac ze słodzikiem, ubic mikserm na najwyższych obrotach ok. 10min. Piana powinna byc bardzo sztywna. Pod koniec ubijania dac cynamon.
Piekarnik nagrzac do 110 st C
Dwie duże blachy wyłożyc papierem do pieczenia i łyżką kłaśc mase, pomiędzy bezami dac spore odległości bo rosną sporo. I suszyc w piekarniku 1,5/2h
2. kawowe
6 białek
8 łyżek słodziku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Ubijac białka na sztywno, po woli dodawac słodzik łyżka po łyżce- to ważne. Na koniec wmieszac skrobię i rozpuszczona w soku z cytryny kawę.
Piec j.w
3. czekoladowe
5 białek
7 łyżek słodziku
1 łyżka odtłuszczonego kakao
1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
kilka kropel aromatu czekoladowego
białka na sztywno, powoli dajemy słodzik, skrobię, kakao, ocet i aromat.
Pieczemy j.w
---------- Wiadomość dodana o 17:11 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 17:05 ----------
a tu mam chyba lepszy przepis bo bez skrobii
ide zrobić bezy czekoladowe ale bez kawy...jjuupiii!!
Składniki:
3 białka
6 łyżek stołowych słodziku w proszku
2 łyżeczki kakao "Van Houten" (lub inne beztłuszczowe kakao)
2 łyżeczki mocnej kawy
ja dodałam jeszcze cynamon i imbir w proszku
Wykonanie:
Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodawać słodzik w proszku zmieszany z kakao, a następnie kawę. Ubijać kolejne 30 sekund. Na blasze do pieczenia uformować bezy. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 150 st C. Piec ok 15-20 minut.
mi wyszły kiedyś ładne, urosły pięknie, tylko jakies niedobre... może za krotko suszyłam, nie wiem ,
jak spróbujesz to napisz
---------- Wiadomość dodana o 19:15 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 19:10 ----------
ale pełno ludzi na forum! środek tygodnia, wieczór a tu pustki![]()
miejmy nadzieję, ze tu ktos zawsze bedzie, ale ja mam takie cholerne szczęście że jak jestem to mało osóba jak niedługo będę musiała uciekać to wszyscy przyjdą na ploty
![]()
a może koniec wakacji i nikt nie chce sie odchudzac na zimę, poza tym czas teraz na zakupy szkolne - wszyscy wyprawiają swoje pociechy