Zamieszczone przez
nieudana-perfekcjonistka
Marta, w obecnej piramidzie zywienia, nie polskiej, ogolnie mi chodzi, z tego co kazdy moze w internecie przeczytac, w ksiazkach, z literatury po angielsku, na you tube poogladac, nie ma juz tylu weglowodanow, w wielu dietach nie poleca sie ich laczenia. W wielu ksiazkach mozna przeczytac o koniecznosci rezygnacji z pszenicy, jako ze okropnie ja zmodyfikowali genetycznie, albo I calych zboz. Jak to sie ma do tego, ze dietetycy nadal polecaja laczenie weglowodanow z tluszczami, czy po tym sie w ogole schudnie? Kto ma racje? Ja rozumiem, ze nowe idee trzeba sprzedac I ksiazki I produkty, wiec wiadomo, marketing za tymi nowinkami stoi. Rozumiem tez, ze musi cos w tym byc, bo bylam na diecie Montignaca, I chudlam, znajomi byli na Dukanie, I schudli oszalamiajaco wrecz, odchudzalam sie ja i meza kuzynka I moja mama "Odchudzaniem na zawolanie" itd itp.....ludzie chudna na madrosciach Ciesielskiej rowniez, I chudna I zdrowieja na diecie bezglutenowej I bezzbozowej. O co chodzi?? Kolezanka z kolei u dietetyka schudla rowniez, jedzac czasem te niby niewlasciwe polaczenia:ziemniaczki mlode z wody z wolowina jakas tam I salata, ryz z kurczakiem I warzywami itp. Problem w tym, ze kazda z tych osob,,lacznie ze mna, wrocila do nadprogramowych kilogramow. To chyba nie po to sie czlowiek odchudza:-/
Jak to jest? Czy polaczenie to jest zdrowe czy nie? Czy nie laczac tak, powodujemy tylko szybsze trawienie ale tez szybciej przez nas przelatuje I jest sie znowu glodnym I zas po cos siega, wiec dieta musi byc tak czasowo zaplanowana, ze trzeba siegnac po cos z dozwolonej listy? Osobiscie jak zjem kurczka z ryzem I surowka, to przez pare godzin nie mam ochoty niczego jest. A to ponoc zle polaczenie (wg Montignaca np).
Nastepna kwestia: tluszcze z orzechow, maka kokosowa, migdaly, pestki, nasionka. Jestem ich zwolenniczka, wielbicielka, nie ma dnia, zebym nie zjadla jakichs orzechow praktycznie. Zawsze cos mam pod reka. Powinnam miec boska skore, piekne wlosy I byc zdrowa jak byk. Ok, wszystko w normie, ale skore I tak mam sucha, wlosy ladne ale suche I ich rozdwajaniu sie I tak nic nie pomoze, zdrowa jestem przecietnie, choc sie zdrowo odzywiam. Ile gramowo powinno sie jesc orzechow I w/w dziennie? Moze przesadzam?Ponoc maka kokosowa jest taka wspaniala I olej kokosowy rowniez, a jednak w potrawach smakuja dziwnie.... To juz wole nierafinowany olej rzepakowy albo z pestek winogron...
Mleko - pic-nie pic?Moja mlodsza uwielbia, dlatego kupuje niehomogenizowane glownie, I co jakis czas zamawiam takie "prosto od krowy". Jak w ogole mleko wplywa na odchudzanie? Slyszalam teorie, ze przeszkadza....
Nabial ogolnie - ponoc jak sie calkiem odstawi, to sie chudnie. Nie probowalam, bo nie mialabym nic innego do jedzenia-ile mozna jesc same warzywa z miesem. Aczkolwiek do tego sprowadzaja sie wspolczesne diety!!!
Ktora teoria jest prawidlowa-ograniczanie kalorii czy ograniczanie ilosci, zeby zoladka nie rozepchac?