Strona 1 z 149 1 2 3 11 51 101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1485

Wątek: The dukan plan

Awatar Elenya
    Elenya jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gdańsk

Arrow The dukan plan

Witajcie

Nie jestem tu nowa, ale od długiego czasu mnie nie było.
    Może opowiem trochę o sobie:

Mam 174 cm wzrostu i do 18-go roku życia miałam dość szczupłą budowę. Zawsze ważyłam około 58-60kg. Dużo trenowałam. Potem przyszły zmagania z maturą, tabletki anty- i dodatkowe kilogramy. Dużo.
    W każdym razie dużo jak dla mnie. Bo dziewczyny ze sporą nadwagą mogą się oburzać, że przecież wcale nie jestem gruba, że nawet BMI mam prawie w środku przedziału "norma".

Ale ja jeszcze pamiętam, jak wyglądałam i jak się czułam, gdy byłam szczuplejsza.
    Teraz wiecznie jestem ociężała, ciągle zmęczona, ciężka. Nie mogę nosić spodni z niskim stanem, bo boki mi okropnie wystają (a ja nie będę kłuć innych w oczy tym widokiem). Obcisłe bluzki to nic, ale nawet zwyczajnie przylegające okropnie na mnie wyglądają. A raczej ja się w nich okropnie czuję :/

Kilka razy próbowałam już się odchudzać. Zawsze domowymi sposobami "nie jem tego i tego, ale od czasu do czasu..." bla bla bla, lalala. Chudłam szybko, sporo, i równie szybko przybierałam z powrotem, i to więcej niż wcześniej. Klasyczne jo-jo.

Przy okazji przyznam, że mam wielką słabość do jedzenia i słodyczy itp, jestem w stanie nażreć się jak świnia a potem kwiczeć - nie chcę tu być wulgarna, tylko oddać prawdziwość sytuacji. Potrafię zjeść 3 wielkie mikołaje z czekolady, do tego jakieś inne czekoladki otrzymane na święta, świąteczny obiad, 3 kilo mandarynek... do zarzygania (choć nigdy mi się nie zdarzyło pawiować).

Postanowiłam, że definitywny koniec z tym tyciem.

Awatar Martix
    Martix jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: The dukan plan

hej

wysoka jestem jak Ty, mam odwieczny problem z rozłożystymi biodrami
    i to prawda - waga nie odzwierciedla kształtu

dukan rozumiem?
    życzę powodzenia

Awatar Elenya
    Mieszka w
    Gdańsk

Kiedyś byłam sceptyczna co do diety dr Dukana. Mięso? Tylko mięso? To absolutnie nie dla mnie. Ja jestem owoco-żercą. Dopóki koleżanka nie schudła na niej 12kg, a jej siostra 20kg. Przeszły na Dukana całą rodziną, a rodzicom bardzo się poprawiły wyniki badań, np cholesterol.
    Więc może dlaczego nie?
    Zaczęłam metodycznie szukać informacji w internecie. Stworzyłam pliki w pdf, żeby mój chłopak mógł to wszystko przeczytać i zaakceptować. Mama powiedziała, że to dobry pomysł, jeśli tylko mnie na to stać.

Przygotowałam się dobrze, mam książkę "Dieta dr Dukana", przeczytałam ją, stworzyłam dokładny 7-dniowy jadłospis na fazę uderzeniową i 7-dniowy na początek fazy naprzemiennej. Podliczyłam ile jakich produktów na pierwszy tydzień potrzebuję, jakich dokładnie i z tą listą pojechaliśmy do sklepu.
    Koszmar! Znaleźć 10 beztłuszczowych serków homogenizowanych, 15 takich samych jogurtów, twarożków, makreli, tuńczyków, łososiów, chudego twarogu, przypraw itp. To jeszcze nic, ale zapłacić na 6 piersi z kurczaka, kilo wołowego tatara (bo przecież wołowo-wieprzowe mielone odpada)... Oprócz tego specjalny słodzik (żeby aspartanu nie było, bo nie mam ochoty się przekonać na sobie, że jednak JEST rakotwórczy, a naukowcy wciąż się sprzeczają). Góry otrąb, odtłuszczone kakao, stosy chudych wędlin, 50 jaj. Dwie zgrzewki wody.

Naprawdę, jak się człowiek naprawdę zaopatrzy to nagle z portfela znika 350zł :/

Ale zaczęłam!

Awatar suslak
    suslak jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Szczecin

ja też sobie dukam z małą [3mce! ] przerwą i wracam właśnie na łono dietki
    będę wspierać i służyć radą

powodzenia!

---------- Wiadomość dodana o 15:25 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:23 ----------

Cytat Zamieszczone przez Elenya Zobacz posta
    stworzyłam dokładny 7-dniowy jadłospis na fazę uderzeniową
    trochę za długo, 7 dni to jest bardziej dla osób z większą nadwagą ale jeżeli tak zaplaowałaś, to nie będę marudzić
    jeżeli nie przepadasz za mięchem, nabiałem i jajkami na początku będzie Ci trudno.
    To ja
    Łork in progress pliz łejt

Awatar Elenya
    Mieszka w
    Gdańsk

Pod moim imieniem, a właściwie pod postami, wciąż są stare dane - strażnik wago sprzed ponad pół roku, stary wątek pamiętnika.
    Patrzę na nie z łezką w oku Muszę je koniecznie przerobić, bo są gruuubo nieaktualne.

Mój chłopak i ja zrobiliśmy do końca te zakupy, przy okazji nabyliśmy wagę, bo w naszym mieszkanku nie było żadnej. No i jak się zważyłam, to zobaczyłam (z rezygnacją):

ważę 71,4 kg - to najwięcej w moim życiu!
    Czuję, że tym razem mi się uda - mam plan, mam wsparcie (choć trochę sceptyczne, biorąc pod uwagę poprzednie nieudane diety), mam lodówkę pełną rzeczy, które mnie nie utuczą.

Nie mierzę się bo nie mogę znaleźć centymetra krawieckiego. Ale powiem, że mam figurę jabłka, z wielkim brzuchem, małymi dość cycuszkami, celulitem na udach, biodrach, łydkach (!) i ramionach (!!). Jak się obracam, bo w okolicach miejsca, gdzie zapinam stanik, mam wielkie fałdy tłuszczu. Dwa i pół podbródka. Znacznie bardziej niż kiedyś pucułowate policzki. Boczki.
    Mam już tego dość.

Przez długi czas myślałam, że to wszystko wina tabletek anty. I odstawiłam je. W czerwcu. I od tego czasu raczej jeszcze przytyłam niż schudłam :/

Awatar suslak
    Mieszka w
    Szczecin

wciąż są stare dane - strażnik wago sprzed ponad pół roku,
    już chciałam się czepić, że z taką waga to bez szału
    Przez długi czas myślałam, że to wszystko wina tabletek anty. I odstawiłam je.
    a jakie brałaś? ja też biorę i daję radę jak na razie
    To ja

Awatar Elenya
    Mieszka w
    Gdańsk

Dzięki dziewczyny, wsparcie od samego początku bardzo mnie mobilizuje

Tak, wiem, że 7 dni to długo. Nawet robiłam test na stronie Dukana i wyszło mi że 2 dni wystarczą. Ale mam w tym swój cel - zaskoczyć organizm i przytrzymać go chwilę w uchwycie.

Mięso to ja lubię raczej problem w tym, że ziemniaczki, ryż, owoce, słodkości, a przede wszystkim kluski i inne wypieki mączno-ziemniaczane łącznie z cukierniczymi... No, lubię bardziej.

Tak więc wczoraj były ogromniaste zakupy (nie chcę dopuścić do sytuacji, że czegoś mi zabraknie, nie będę miała nic na obiad i na zastępstwo zjem coś niedozwolonego).
    Przejrzeliśmy mój plan jedzonkowy i przyrządziliśmy co trzeba na dziś.

Podzieliłam posiłki na 5 niewielkich części, bo niby można jeść do woli, ale domyślam się że nie w trybie ciągłym

Śniadanie: serek homogenizowany 0%, 2 plastry wędliny z kurczaka, herbata
    2.Śniadanie: bułka dukana z wędliną, jogurt naturalny (musiałam sobie to rozłożyć na dwa posiłki, bo bułka tak sycąca się okazała)
    Obiad: zapiekane zawijasy z kurczaka
    Podwieczorek: serek wiejski light, wędlina
    Kolacja: sałatka z tuńczyka, herbata

Wszystkie przepisy których używam pochodzą ze stron internetowych poświęconych diecie Dukana, z jego książki itp. Ewentualnie modyfikuję je aby na pewno nie zawierały niedozwolonych rzeczy. Produkty które jem są chudym mięskiem, serki i jogurty są albo 0% albo 1,5-2% tłuszczu (dozwolone jest max 4%).

Dziś zatkałam się tym homogenizowanym serkiem, bo okazał się średni w smaku, a strasznie wielkie jest opakowanie. Muszę pokombinować z dodatkiem jakichś ziół, albo może cynamonu czy wanilii
    Bułka dukana dobra, ale wyszła chyba zbyt duża, bo się zatkałam. Chyba dorzucę do ciasta słodzik i zrobię ją na słodko, albo nie dodam czosnku. Jeszcze nie wiem.

---------- Wiadomość dodana o 15:48 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:46 ----------

Najpierw brałam Novynette, przez jakieś 3 lata, a potem Yasminelle, które niby miały być lepsze, bo mniej hormonów itp, a tymczasem spadło mi po nich libido i ogólnie rzuciłam je w cholerę. Prezerwatywy nie są aż takie złe :P A moje ciało nie jest warte tych poświęceń moim zdaniem

Awatar suslak
    Mieszka w
    Szczecin

jadłospis dobry
    co do uderzeniówki to ja dałam radę wytrzymać 6 dni i padałam [brak węglowodanów dał mi się we znaki :P]

ja biorę tabletki też na regulacje @, bo miałam takie bolesne że wylądowałam w szpitalu więc nie mam wyjścia za bardzo
    To ja

Awatar Elenya
    Mieszka w
    Gdańsk

To z tymi tabletkami nie masz wyjścia... Współczuję przypadłości, mam siostrę i koleżankę, które prze 3 dni okresu są nie do życia, mdleją z bólu, wymiotują i ogólnie szkoda gadać. Niestety, coś z tym trzeba robić, bo tak się żyć nie da. Możesz co najwyżej zmieniać lek i sprawdzać który lepszy...nieciekawie.

Awatar suslak
    Mieszka w
    Szczecin

niestety, na szczęście jakoś udało mi się schudnąć i nie przeszkadzały mi przy tym tabletki za bardzo
    To ja

Strona 1 z 149 1 2 3 11 51 101 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów