ja ostatnio mam faze na koktajl mleczny:
ok 300 ml mleka 0.5% zimnego
2 tabletki slodziku
kilka kropli zapachu rumowego do smaku
- wszystko wlac do wysokiej szklanki, wymieszac, wypic![]()
ja ostatnio mam faze na koktajl mleczny:
ok 300 ml mleka 0.5% zimnego
2 tabletki slodziku
kilka kropli zapachu rumowego do smaku
- wszystko wlac do wysokiej szklanki, wymieszac, wypic![]()
Szparagi w szynce
-chuda szynka
-szparagi ze słoiczka
-chrzan
-protomajonez
Mieszamy chrzan z majonezem i smarujemy plasterki szynki.Na każdy kładziemy szparaga,jeśli za długi tniemy na pół lub 3 części(można położyć więcej niż jednego) i zwijamy ruloniki.Układamy na półmisku.Wyglądają elegancko,a smakują jeszcze lepiej.Dobre na przyjęcie.
Ja zakupiłam bardzo szacowna ksiązke pt "Encyklopedia sztuki kulinarnej NARODÓW ROSJI"
zauwazyłam ze naprawde wiele przepisów da sie modyfikować
Hitem w domu sa jajka faszerowane sledziem i cebula
na 2 porcje
5 jajek
50 dr filetów sledziowych ot matijasy odsaczone z oleju
50 g cebuli
proto majonez do ozdoby
Jajka ugotowane kroimy na pól,wyjmujemy zółtka ktore z cebulka i sledziem mielimy w maszynce 2 razy,dodac ciut majonezu lub jogurtu i wypełnic połowki białka masa
Mniam
SAŁATKA MIKOLINO-na wszystkie fazy
faza I
3 łyżki otrąb zalać 2 łyżkami ciepłego mleka (żeby naciagneły)
2 jajka (ugotowane na twrado- oddzielic żółtka od białek)
2-4 łyzki jogurtu naturalnego
5 plasterków chudej szybki drobiowej
2 małe korniszony
1 łyżka protomajonezu
sól pieprz i curry
Żółtka rozgniatamy widelcem dodjemy protomajonez (majonez light w 3 i 4 fazie) jogurt i przyprawy robimy sos, białka kroimy w kostke dodjemy otręby (ugotowany ryż w fazie 3 i 4) oraz korniszon i szynkę tez w kosteczkę, mieszamy i jemyyyy (w fazie 3 i 4 dodajemy lekki ser żółty i kukurydzę z puszki) polecam.
NALESNIKI bez maki
na 1 nalesnik:
1 jajko
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzeczka chudego mleka w plynie
ewentualnie pol lyzeczki slodzika
na 6-7 nalesnikow:
3 jajka
10 czubatych lyzek odtluszczonego mleka w proszku
1 lyzka chudego mleka w plynie
ewentualnie lyzka slodzika
Jajka ubic jak na omlet, dodac mleko w proszku, slodzik. Jezeli masa jest opowiednio gesta nie nalezy dodawac mleka w plynie. Mleko w proszku nie powinno sie calkowicie rozpuscic (to trzyma ciasto).
Patelnia powinna byc bardzo dobrze rozgrzana (mozna przetrzec recznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju)
NALESNIKI Z SEREM
12 nalesnikow
4 jajka
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
7 lyzek chudego mleka w plynie
2 lyzeczki proszku do pieczenia
4 lyzki fromage frais (serek jak jogurt naturalny, moze troche gestszy, do dostania w lidlu podobno)
6 lyzek proszku bialkowego (koktajl proteinowy, zagesci ciasto, bez niego pewnie tez mozna tylko trzeba dac mniej mleka w plynie)
Wymieszac wszystko i smazyc na goracej patelni.
te proteiny w proszku to nie glupi pomysl, bialko w czystej postaci, zero wgli, czy tluszczu w formie maki i smakuje lepiej niz skrobia. <eureka>
LEKKIE NALESNIKI
2 jajka
2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
lyzeczka slodzika
Jajka ubic, dodac restze skladnikow i smazyc na bardzo goracej patelni
SNIADANIOWY KOKTAIL PROTEINOWY
pol kostki chudego twarogu
1/3szkl chudego mleka
2 lyzki otrab pszennych
lyzka otrab owsianych
3 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
male opakowanie jogurtu naturalnego
slodzik, aromat
Wszystko zmiksowac blenderem. Bardzo sycace
Troche slodkosci z francuskich forum
Biszkopt
3 jajka
6 lyzek aspartame
Zapach waniliowy, cytrynowy
70 gr skrobii (7 lyzek)
1/2 torebki proszku do pieczenia
Zoltka utrzec ze slodzikiem I aromatem na kremowa mase. Dodawac po lyzce maki I proszek do pieczenia. Ubic bialka I dodac je bardzo delikatnie. Piec 35-40min w 160-180C (thermostat 4-5).
A la PIERNIK
2 duze jajka
2 czubate lyzki fromage frais (serek o konsystencji jogurtu
2 lyzki otrab owsianych
1 lyzka otrab pszennych
1 layzka
1 szczypta cynamonu
Aromat cytrynowy
Mala garsc siwezego imbiru pokrojonego w kostke
Wszystkie skladniki wymieszac. Napelnic foremki. Piec okolo 40minut w 180C
OSZUKANA BITA SMIETANA
250g fromage frais (serek o konsystencji gestego jogurtu)
2 bialka
Aromat waniliowy
Slodzik do smaku
Bialka ubic na sztywna piane. Serek ubic z aromatem I slodzikiem, polaczyc delikatnei z ubitymi bialkami.
FLAN
500 ml chudego mleka
4 duze jajka
Aromat waniliowy
5/8 lyzek slodzika
Rozgrzac piekarnik (180C), jajka ubic z aromatek I slodzikiem, dodac mlako. Wylac do formy I piec przez godzine.
CIASTKA CZEKOLADOWE
2 lyzki kakao
3 jajka
Slodzik
Odrobina galki muszkatalowej
Bialka ubic na sztywno. Zotlka utrzec z reszta skaldnikow. Polaczyc z bialkiem. Przelac do foremek. Piec 15min w 180C
CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE
4 jajka
1 maly jogurt naturalny
4 lyzki skrobii kukurydzianej
2 lyzki kakao
1 lyzka slodzika
Pol opakowania proszku do pieczenia (lyzka)
Skladniki wymieszac, przelac do formy. Piec 20-30min w 160-180C
LEKKIE CIASTO CZEKOLADOWE
2/3 opakowania jogurtu
1 jajko
30g skrobii kukurydzianej
Lyzeczka slodzika
Aromat waniliowy
4 lyzeczki kakao
½ lyzeczki proszuk do pieczenia
Szczypta soli
Bialka ubic na sztywno z sola. Zolta wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami. Dodac bardzo delikatnie bialko. Wylac do foremki wylozonej papierem do pieczenia I piec 20min w 180C.
CIASTO CYTRYNOWE
400g chudego utartego sera
2 male jogurty naturalne
100g skrobii kukurydzianej
100g slodzika do pieczenia
3 jajka
1 bialko
Aromat waniliowy
Skorka z cytryny
Jogurt przelac do garnka o grubym dnie I podgrzewac na wolnym ogniu. Dodac po troche skrobie I slodzik ciagle mieszajac trzepaczka. Podgrzewac az masa ma konsysytencje majonezu ciagle mieszajac. Dodac ser ubijajac. Zdjac z ognia jak tylko masa zrobi sie jednolita. 2 bialka ubic.
Gdy masa przestygnie I jest prawie zimna dodac 2 cale jajka (po jednym ciagle ubijajac), skroke z cytryny, aromat, I bardzo delikatnie – ubite bialka. Przelac do formy sufletowej wylozonej papierem. Pozostale zoltko zoetrzec z 2 lyzeczkami cieplej wody I posmarowac nim wierzch ciasta. Piec 30min w 180C. Wyjac, pozostawic w foremce na kolejne 30minut
SZYBKIE CISTO Z MIKROFALI
Male opakowanie gestego jogurtu
1 jajko
Lyzka skrobii kukurydzianej
Lyzceczka proszku do pieczenia
Kilka szczypt slodzika
Wszystkie skladniki wymieszac. Przykryc folia spozywcza. Piec na pelnej mocy 5minut. Wyjac szybko z kuchenki, zdjac folie, wyjac ciasto z formy (aby nie opadlo). Mozna dosuszyc w piekarniku, lub pokroic na kawalki
GRANITA KAWOWO-CYNAMONOWA
500ml cieplej kawy
Slodzik do smaku
Lyzeczka cynamonu
3 ziarna kardamonu
Wymieszac wszystkie skladniki i wystudzic. Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na okolo 1h. Zmiksowac i zmrozic kolejna godzine
MUS WANILIOWY
2 serki homogenizowane
2 bialka ubite na sztywno
aspartam)
aromat waniliowy
Wymieszac delikatnie wszystkie skladniki. Przelozyc do pucharkow I schlodzic.
MUS CZEKOLADOWO-SEROWY
6 malych serkow homogenizowanych lub jogurtow naturalnych
3 jajka
3 lyzeczki kakao
1 opakowanie smietan-fixu (wedlug francuskich stron jest dopuszczalne byle nie za czesto)
Slodzik do smaku
Bialka ubic z smietan-fixem I slodzikiem. Zoltka utrzec ze slodzikiem, dodac serek I kakao. Wymieszac na jednolita mase. Wmieszac delikatnie ubite bialka. Przelozyc do pucharkow. Schlodzic.
Ostatnio edytowane przez wiolqn ; 24-09-2009 o 14:24
Pyszny Strogonoff (P+W)
- chuda wołowina ( cielęcina, pierś drobiowa)
- pieczarki
- cebula
- skrobia kukurydziana
- trochę chudego mleka, przyprawy, kostka smaku.
Proporcje dobieracie odpowiednio do tego, ile macie zamiar ugotować ( je to cała rodzina)
W garnku na odrobinie parafiny podsmażamy pociętą w drobne paski chudą wołowinę z cebulką, dokładamy pokrojone pieczarki.
Po podduszeniu zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami do zjadliwej miękkości mięsa.
W kubeczku mieszamy trochę mleka ze skrobią kukurydzianą.
Dolewamy do tego po trochu wywar z garnka, żeby "zagęszczacz" się ocieplił, po czym wlewamy do garnka.
Gotujemy jeszcze chwilkę do momentu lekkiego zgęstnienia potrawy, posypujemy natką i gotowe.
PYSZNA MAKRELA w 3min (P+W)
~filet z makreli w sosie pomidorowym
~ogórki konserwowe
~papryka
Makrelę razem z sosem przełożyć do miseczki, dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Pycha!
_________________________________________
TUŃCZYK Z JAJKAMI W SOSIE JOGURTOWO-CZOSNKOWYM (P)
~tuńczyk w sosie własnym
~2jajka ugotowane na twardo
SOS: 0,5op. jogurtu, 1ząbek czosnku, 1rozkruszona tabletka słodziku, pieprz, sól, koperek, kwasek cytrynowy.
Odsączonego tuńczyka przełożyć do miseczki (rozdrobnić widelcem), dodać pokrojone w kostkę jajka, zalać sosem, wymieszać, smacznego!
Kluski lane (kładzione)
Spróbowałam - rewelacja. Prawie jak prawdziwe kluchy. No może bardziej, jak w chińskiej zupie, ale jeśli wychodzą takie super kluchy, to dam radę skończyć dietę
Porcja na 1 talerz:
-jajko
-2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
-trochę zmielonych otrębów pszennych i owsianych
- ewentualnie odrobina chudego mleka
Wstawiamy lekko osoloną wodę, by się zagotowała. Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli ktoś życzy sobie drobniejsze kluseczki, dodaje trochę mleka. Jeśli mają być twardsze i większe - nie dajemy mleka.
Wymieszane ciasto kładziemy delikatnie łyżką na wrzącą wodę.
Po minucie - dwóch odcedzamy na drobnym sitku. Przelewamy zimną wodą.
Dodałam to do postnej zupy grzybowej - pycha.
Można dodawać do innych zup lub rosołku z piersi, można jeść z mlekiem lub sosem.
Pastella light.
2 jajka na twardo ugotowane
1 puszka ryby w puszce np łosoś w sosie w własnym (wtedy będzie pastella łososiowa, jak tuńczyk to tuńczykowaitp) może być także wędzona i jest nawet lepsza bo zrobiłam testowo
2 łyżki serka twarogowego (opcjonalnie- robiłam bez i wyszła bardzo dobra)
sól, pieprz,
łyżka natki pietruchy
Wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia i poddajemy obróbce blenderem. Mozna smarować nią chlebek albo placki. Można również używać jako dip i maczać warzywka np marchewkę.
Smacznego!
Ostatnio edytowane przez Truskwa ; 19-10-2009 o 08:56