Od razu uprzedzę, że nie zawsze trzymam się ściśle zaleceń Dukana - oznacza to mniej więcej tyle, że jeśli np. raz w tygodniu potrzebuję do czegoś majonezu, to używam zwykłego light, a nie proto. Ale oczywiście można go zastąpić tym jedynym słusznym, więc przepisy wrzucę tak czy owak
KURCZAK W SOSIE CURRY
SKŁADNIKI NA 2 OSOBY:
1 duży jogurt naturalny (400 g)
1 mała cebula
piersi z kurczaka
curry
chilli
majonez light
musztarda
koncentrat pomidorowy
mozarella light
Vegeta
słodzik
PRZYGOTOWANIE:
Piersi pokroiłam w kostkę i poddusiłam z Vegetą. Sos przygotowałam z jogurtu, ale ponieważ nie lubię jogurtu naturalnego, starałam się zmienić jego smak. I tak dodałam: po łyżeczce majonezu light i musztardy, dwie łyżeczki koncentratu, co najmniej łyżeczkę curry i odrobinę chilli, a na przełamanie smaku - 4 rozgniecione tabletki słodzika.
Potem wlałam sos do kury i podgrzewałam, a na sam koniec dodałam mozarellę light - odrobinę, z kulki oderwałam kawałek, który wypełnia 1-1,5 łyżeczki.
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI (EWENTUALNIE PASTA DO KANAPEK)
SKŁADNIKI:
dowolna ilość jajek
trochę startych na małych oczkach peiczarek
drobno pokrojona cebula
musztarda
majonez light
PRZYGOTOWANIE:
Ilość składników dobieram zawsze na oko. Jajka te robi się tak, jak każde inne jaja faszerowane, czyli trzeba ugotować je na twardo, przekroić na połówki i usunąć żółtka. Potem do żółtek dodajemy pieczarki i cebule, majonez i musztardę - powinna wyjść gęsta pasta, którą nałożymy do miejsc po żółtkach. A jeśli wolicie do kanapek, to pasta sama w sobie jest pyszna.