Chlebek
Wpadłam na ten przepis całkiem przypadkiem, chciałam zrobić sobie ciasto. Jest to przepis na mała prostokątną foremkę o długości 25 cm:
Składniki:
9 łyżek otrąb zmielonych
3 łyżki otrąb
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
4 jajka
1 jogurt naturalny 150ml
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki parafiny
sól do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę (w zależności od piecyka, ja mam stary piekarnik gazowy).
Chlebek jest pięknie wyrośnięty puszysty i naprawdę przepyszny. Starcza mi na tydzień.