Strona 81 z 89 PierwszyPierwszy ... 31 71 79 80 81 82 83 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 882

Wątek: PRZEPISY w diecie DUKANA

  1. #801
    Julcias1980 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-11-2009
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    Chlebek

    Wpadłam na ten przepis całkiem przypadkiem, chciałam zrobić sobie ciasto. Jest to przepis na mała prostokątną foremkę o długości 25 cm:

    Składniki:
    9 łyżek otrąb zmielonych
    3 łyżki otrąb
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    4 jajka
    1 jogurt naturalny 150ml
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki parafiny
    sól do smaku

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę (w zależności od piecyka, ja mam stary piekarnik gazowy).
    Chlebek jest pięknie wyrośnięty puszysty i naprawdę przepyszny. Starcza mi na tydzień.
    Ostatnio edytowane przez Julcias1980 ; 01-11-2010 o 00:29

  2. #802
    lucjola jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    03-05-2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    3

    Post Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    1. Tuńczyk wędzony.

    Właściwie to chciałabym polecić samego tuńczyka. W Auchan po 20zł/kg. Jest przepyszny sam w sobie. Oczywiście jeżeli ktoś koniecznie chce sobie urozmaicić to może do kawałków tuńczyka dodać pokrojone jajko i ogórki konserwowe ( proporcje wg uznania )

    2. Uda z kurczaka z parowara.

    Nie da się ukryć głównym elementem jest parowar Ja używam parowara od jakiś 5-ciu lat i nie da się mięska z parowara porównać z jakimkolwiek innym.
    Chcę tylko podkreślić, że podczas procesu parowania mięsa wycieka z niego cały tłuszcz a pozostają wszystkie witaminy a mięso zachowuje fantastyczną konsystencję. Dlatego w parowarze można sobie przygotować np. schab. Bo koniny to jeszcze mi się nigdzie nie dało namierzyć. Dodatkową zaletą jest czas przygotowywania - znacznie krótszy, no odgrzewa się mięsko bardzo szybko.
    Proszę pamiętać, że grilowane mięso zawiera bardzo dużo rakotwórczych dioksyn.

    3. Serek wiejski lekki Pątnica.

    Osobiście nie jestem w stanie zjeść chudego twarogu. Serek, októrym piszę zawiera tylko 3 % tłuszczu. Polecam.

  3. #803
    Agsia76 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-10-2010
    Posty
    1

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    ZUPY w fazie I

    Ogórkowa
    Gotuję dwie ćwiartki z kurczaka bez skóry, mięsko obieram, wrzucam do czystego garnka, dodaję troszkę kucharka i mało wody (ok 1/2 szkl.), wszystko razem zagotowuję; następnie wlewam sok z kiszonych ogórków (ja lubię dużo) i czekam aż się zagotuje - zestawiam z ognia i dodaję jogurt/kefir 0% duży kubek 500gram. Troszkę koperku lub pietruszki polepsza smak. Solę i piprzę jak lubię.

    Pomidorowa
    Wszystko jak wyżej, tylko zamiast soku z ogórka łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki mielonego kminku i kilka kropli słodzika w płynie.

    Zupki są całkiem smacznym urozmaiceniem w tej diecie.

    Owsianka
    "Gotuję" jeszcze owsiankę: 3łyżki otrąb owsianych + szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli - do mikrofali na chwilę (ma się zrobić gęsta papka); po wyjęciu dolewam szklankę chudego mleka i jest pycha. Jak ktoś lubi na słodko, może zamiast soli dodać słodzika.

    Próbowałam ugotować czosnkową: kurczak jak poprzednio + 150gr chudej fety, 4 ząbki czosnku (rozgniecione), sól, pieprz, pietruszka, kefir/jogurt; niezbyt była smaczna - może za dużo czosnku dałam?

  4. #804
    Dispersee jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-09-2010
    Mieszka w
    Piaseczno
    Posty
    55

    Domyślnie Odp: Pasztet z jajkiem

    Po 3 eksperymentach pasztetowych wyszedł mi w końcu fajny pasztecik

    300 dag wątróbek kurzych
    500 dag piersi z kurczaka
    cebula
    5 jajek
    szczypiorek
    przyprawy: sól , pieprz, wegeta, majeranek lub wedle uznania

    Kurczaka i wątróbki zmieliłam w maszynce, cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyłam na teflonie, do tego dodałam mięso z przyprawami i podsmażałam ok 5min. 3 jajka ugotowałam na twardo i starłam na tarce na grubych oczkach, szczypiorek drobno pokroiłam. Nasze mięsko wymieszałam ze startymi jajkami i szczypiorkiem, do tego wbiłam dwa surowe jajka. Całość włożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku na 200 stopni przez ok. 60min. Jak na pasztet bez tłuszczu wyszedł naprawdę smaczny. Najlepszy schłodzony następnego dnia
    A tak wygląda w realu:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Ostatnio edytowane przez Dispersee ; 19-10-2010 o 22:58

  5. #805
    Dispersee jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-09-2010
    Mieszka w
    Piaseczno
    Posty
    55

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    Kombinowałam dzisiaj co by tu zjeść dobrego i nietuczącego i wyszła mi pyszna pizza
    Składniki:
    3 jaja
    serek piatnica
    ok 100g sera chudego w kostce
    koncentrat pomidorowy
    mięso mielone
    papryka
    pieczarki
    cebula
    ser żółty light 4 plasterki
    przyprawy

    Najpierw blat pod pizze: zmieliłam serek wiejski i chudy w kostce, żeby miał jednolitą konsystencję, do tego dorzuciłam żółtka, troszkę soli, bazylię, paprykę słodką i chwilę miksowałam. Następnie dodałam ubite białka i lekko wymieszałam. Masę wyłożyłam na blachę na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika - 200 stopni ok 15min, tak żeby była tylko minimalnie przyrumieniona. Wyjęłam nasz blat,przesmarowałam koncentratem pomidorowym bez cukru i ułożyłam na nim - pokrojone w plasterki mięso mielone ( zostały mi pulpety z poprzedniego dnia, pokrojonego kabanosa drobiowego ( na własną odpowiedzialność, osobiście średnio dwa razy w tygodniu jadłam w trakcie diety parówki drobiowe albo kabanosy i chudłam ), paprykę, pieczarki. Na wierzch posypałam startym żółtym serem, oregano i czosnkiem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika na 200-220stopni i zapiekałam 15 min - myślę, że powinno być ciut krócej, bo brzegi mi się trochę za bardzo przypiekły. Powiem Wam, że ku mojemu zaskoczeniu pizza smakowała prawie jak prawdziwa


    Nie wiem jak się wstawia obrazki, więc podaję link do zdjęcia pizzy:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  6. #806
    Awatar jadwiga16
    jadwiga16 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    27-08-2010
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    9,049
    Wpisy na blogu
    2

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    Bigos z kiszonej kapusty z wołowiną

    Do rondla teflonowego wrzucam pokrojoną 1 cebulę lekko podlewam wodą
    po czym dodaję o,5 kg wołowiny pokrojonej w kostkę i podsmażam lekko
    zmniejszam gaz i na wołowinę kładę posiekaną 1kg kiszonej kapusty
    z utartą marchwią i dodaję suszone grzyby ( ja nie moczę )
    wszystko przykrywam i duszę na wolnym ogniu , z wołowiny i kapusty
    jest sporo soku więc nie trzeba wody , po pół godziny wszystko mieszam
    przyprawiam l laurowym i jałowcem , solę i pieprzę i dalej duszę od czasu
    do czasu mieszając . Gdyby sok odparował to dodać odrobinkę wody .
    Wołowina i kapusta zmiękną jednocześnie

    I bigosik palce lizać SMACZNEGO

  7. #807
    blondynkaaa19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-10-2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    21

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    WANILIOWY SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH!!!

    Zmodyfikowany przepis mrs.dukanowej

    Składniki:
    -400g serka homogenizowanego naturalnego
    -3,5 łyżki otrębów owsianych (zmielonych)!
    -3 łyżki słodziku
    -5 jajek
    -10 kropel aromatu vaniliowego



    Przygotowanie:
    -Nastawić piekarnik na 200 stopni.
    - Zmielić otręby na mąke.
    -Oddzielić białka od żółtek.
    -Żółtka utrzeć ze słodzikiem dodać serki,zmielone otręby i aromat vaniliowy.
    -Białka ubić na sztywną pianę następnie połączyć z resztą składników.
    -Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto i wstawić do piekarnika.
    -Piec około 50 minut w 200 stopniach.

    Opcjonalnie Sernik można polać polewą czekoladową

    Przepis na polewe:
    -3 łyżki ciepłego mleka 0,5%
    -czubata łyżka niskotłuszczowego gorzkiego kakao
    -łyżka słodziku

    Ostudzony sernik polać przestudzoną polewą

    Smacznego!

    ---------- Wiadomość dodana o 21:32 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 21:30 ----------

    NALEŚNIKI "PUCHATKI"!

    Czyli bardzo puszyste naleśniki

    Składniki na (3 naleśniki o średnicy 14cm):
    - 2 jajka
    -pół szklanki mleka 0,5%
    -2 łyżki maizeny z lekkim czubkiem
    -słodzik ilość w zależności jak kto lubi ja dodałam 5 rozgniecionych tabletek
    -szczypta soli
    -opcjonalnie 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu
    -pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Przygotowanie:
    -Odzielamy białka od żółtek.
    -Żółtka,maizene,mleko,sól,słodzik,proszek do pieczenia i opcjonalnie przyprawe miksujemy blenderem
    -białka ubijamy na sztywno
    -dodajemy piane do reszty składników
    -Ja smaże je na małej patelni z odrobiną oleju bo inaczej przywierają do teflonu

    Podawać z chudym białym serem na słodko !

    Smacznego!

    ---------- Wiadomość dodana o 21:40 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 21:32 ----------

    a'la GOŁĄBKI!

    Składniki:
    -Średnia główka kapusty białej
    -puszka pomidorków bez skóry krojonych
    -1 kg mięsa mielonego wołowego
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -sól,pieprz,papryka w proszku słodka


    Przygotowanie:
    -Kapuste kroimy na 4 ćwiartki i szatkujemy wrzucamy do garnka zalewamy 2 i 1/2 szklankami wody gotujemy na średnim ogniu.
    -Mięso dusimy na patelni na paru łyżkach wody dodajemy przyprawy.
    -Podsmażone mięso dodajemy do kapusty wrzucamy pomidorki i dodajemy koncentrat dusimy na średnim ogniu aż kapusta będzie całkowicie miekka.

    Smacznego!

  8. #808
    Awatar frodokot
    frodokot jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-10-2009
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    47

    Talking Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    pasta z makreli

    -jedna makrela wędzona
    -cebyla 1/2
    -sól i pieprz do smaku

    wszystko wrzucic do robota kuchennego i zmiksować lub uzyc blendera pyszne do chlebka


    pasta z łososia

    -wędzony łosoś
    -serek biały chudy
    -sól pieprz do smaku

    proporcje ile rybki tyle serka 1:1 równiez zmiksowac jak wyżej


    ŻYCZĘ SMACZNEGO


    Faza I 23/10/10
    Faza II 28/10/10 jakiwś 200 dni hahahaha

  9. #809
    Awatar niunia1552
    niunia1552 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-11-2010
    Mieszka w
    Konin
    Posty
    58

    Domyślnie chlebek

    przepis na dobry CHLEBEK

    SKŁADNIKI:
    * 2 szklanki otrąb owsianych
    * 2 szklankim otrąb pszennych
    * pół szklanki mąki kukurydzianej
    * 1 serek wiejski lekki
    * 4 jajka ( białka ubić na pianę)
    * około 0,25 l maślanki odtłuszczonej
    * pół łyżki soli
    * 1 proszek do pieczenia
    * po pół łyżki: suszonego kopru, tymianku, czosnku oraz suszonych pomidorów z bazylią.

    PRZYGOTOWANIE:
    Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać. Serek rozgnieść i wymieszać z żółtkami. Dodać troche maślanki, nie za dużo aby ciasto nie było lejące. Całość wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. "blachę do chleba" ( nie wiem jak się to dokładnie nazywa ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do częściowo nagrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200 - 220 stopni piec godzinę i 20 - 30 minut.

    SMACZNEGO

    ---------- Wiadomość dodana 03-11-2010 o 09:55 ---------- Poprzednia wiadomość dodana 02-11-2010 o 22:39 ----------

    KLASYCZNY MAJONEZ NA PARAFINIE

    Do miseczki wbić 1 żółtko, dodać sól, pieprz i łyżeczkę octu. Rozprowadzić powoli żółtko, aby sól, pieprz i ocet dobrze się wymieszały. Dodawać po kropli oleju parafinowego, nieustannie mieszając. Kiedy majonez zaczyna rosnąć, doprawić do smaku, jeśli to konieczne. Aby uzyskać bardziej spoistą konsystencję sosu, można dodać musztardę.

    ZIELONY MAJONEZ

    Przygotować podobnie jak klasyczny majonez, dodając dużą ilość drobno posiekanej zielonej pietruszki lub szczypiorku.

    MAJONEZ BEZ OLEJU

    Ugotować jajko na twardo. Rozgnieść je widelcem i wymieszać z połówką białego homogenizowanego serka bez tłuszczu (50 g). Dodać drobno posiekane świeże zioła, sól i pieprz.

    VINAIGRETTE NA PARAFINIE

    Aby uzyskać vinaigrette o przyjemnym smaku i zmniejszyć gęstość parafiny, należy wymieszać ją z gazowaną wodą oraz znacznie zwiększyć ilość octu i musztardy. Zachować następujące proporcje:
    * 1 łyżkę stołową oleju parafinowego
    * 1 łyżkę wody gazowanej
    * 2 łyżki octu z Xeres, malinowego lub balsamicznego
    * 1 łyżkę musztardy Dijon
    * sól, pieprz
    Smakosze mogą dorzucić zieleninę, sos sojowy, tabasco lub worcester

    VINAIGRETTE NA BULIONIE Z WARZYW

    Rozpuścić kostkę bulionową bez tłuszczu w 2 łyżkach stołowych gorącej wody, dodać 1 płaską łyżeczkę mąki kukurydzianej, 2 łyżki stołowe octu i 1 łyżkę stołową ziarnistej musztardy

    Smacznego

    ---------- Wiadomość dodana o 10:39 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 09:55 ----------

    DIETETYCZNY SOS BERNEŃSKI

    Przygotować szalotkę, estragon, ocet, 2 jaja. Ugotować drobno posiekaną szalotkę w małej szklance octu. Dodać posiekany estragon, wedle uznania. Ostudzić ocet i połączyć go z dwoma żółtkami, dobrze ubijając jak na majonez.

    SOS RAVIGOTE

    Zmiksować jajo na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukirt ziół. Wymieszać wszystko w miseczce z dwoma jogurtami niezawierającymi tłuszczu, połową łyżeczki musztardy i solą.
    Dodać 2 łyżeczki oleju parafinowego, posolić, popieprzyć, podgrzać, zanurzając naczynie w innym naczyniu wypełnionym wrzacą wodą, i podawać z mięsem na ciepło lub na zimno. Sos ten podaje się do ryb, jaj na twardo, mięs i jarzyn.

    SOS BIAŁY

    Przygotować:
    * 2 jaja
    * chudy jogurt
    * pół szklanki chudego mleka
    Lekko podgrzać mleko, posolić je i popieprzyć. Dodać 2 żółtka, cały czas dobrze ubijając, następnie dodać jogurt. Na zakończenie podgrzać całość w naczyniu do gotowania na parze z podwójnym dnem. jeśli chcemy podać sos do ryb, można do niego dodać posiekany korniszon.

    SOS GRIBICHE (dla 4 osób)

    Dobrze rozetrzeć 1 jajo na twardo. Dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżkę stołową octu, 1 łyżeczkę oleju parafinowego wymieszanego wcześniej z odrobiną wody gazowanej, następnie dodać 1 łyżkę ubitego jogurtu naturalnego, sól, pieprz, zieloną pietruszkę i posiekane korniszony. Świetnie pasuje do pot-au-feu, bardzo popularnej w kuchni francuskiej potrawy jednogarnkowej składającej się z dwóch dań: rosołu i sztuki mięsa z różnymi jarzynami, a także do zimnych mięs, szczególnie ozora

    SOS ZIELONY

    Przygotować po 25 g:
    * szczawiu lub rzerzuchy
    * natki pietruszki
    * estragonu
    * szczypiorku
    * naci selera
    * mięty i młodej szalotki
    Posiekać wszystko bardzo drobno i dodać młode szalotki. Pokroić 3 całe jaja na twardo i zmiksować. Wymieszać 4 chude jogurty, ocet, sól i pieprz, zioła i szalotki. Zmiksować i odstawić w chlodne miejsce. zielony sos jest doskonały do wołowiny z pot-au-feu, na zimno lub cieplo.

    SOS Z POMIDORÓW (COULIS)

    W głębokiej nieprzywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę, dodać 6-8 świeżych pomidorów bez skórki i pestek lub, dla bardziej niecierpliwych, 300 ml miąższu z pomidorów w puszce. Posolić i popieprzyć. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon dla aromatu. Używać do zapiekanek z ryb lub warzyw.

    ---------- Wiadomość dodana o 12:25 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 10:39 ----------

    SOS ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

    Rozpuścić kostkę rosołową, rybną lub warzywną bez tłuszczu w połowie szklanki letniej wody i dodać, dobrze rozprowadzając, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej. Całość postawić na ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zdjąc z ognia, dodać, dobrze mieszając, 200 g białego homogenizowanego serka, zioła, sól i pieprz. Nadaje się do mięs i ryb

    ---------- Wiadomość dodana o 13:06 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 12:25 ----------

    SOS MYŚLIWSKI

    W 3 łyżkach stołowych octu z 2 stołowymi łyżkami wody gotować pod przykryciem mniej więcej przez 10 minut dwie posiekane szalotki. Zdjąć pokrywkę i odparowywać przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać 1 roztrzepane żółtko i 2 łyżki stołowe białego serka. Posolić i popieprzyć. Dodać gałązkę posiekanego estragonu. Podgrzać w naczyniu do gotowania na parze aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Używa się go do mięs i ryb.

    SOS HOLENDERSKI

    W rondelku do gotowania na parze roztrzepać 1 żółtko z 1 łyżeczką musztardy i 2 łyżkami stołowymi soku z cytryny. Podgrzewać przez kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu, następnie powoli dodawać 50 ml ciepłego mleka, ciągle mieszając. Doprowadzić do zgęstenienia. Podawać ciepły. To klasyczny dodatek do białych ryb, ale nadaje się również do szparagów, zielonej fasolki i szpinaku.

    SOS BESZAMEL

    Wymieszać na zimno 0,25 l chudego mleka i 1 łyżkę stołową mąki kukurydzianej, następnie dodać kostkę chudego rosołu. Gotować kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz lub gałkę muszkatołową, wedle uznania. Doskonale nadaje się do zapiekanek z jarzyn, a szczególnie do cykorii z szynką.
    Ostatnio edytowane przez niunia1552 ; 03-11-2010 o 09:59

  10. #810
    Lena2010 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-09-2010
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    500

    Domyślnie Odp: PRZEPISY w diecie DUKANA

    Przepis na pysznego KURCZAKA W SOLI

    Składniki:
    1 kurczak średni ok. 1,5 kg
    1 kg soli

    Sól wsypujemy do żaroodpornego naczynia lub garnka. Naczynie musi być tak duże aby cały kurczak się zmieścił. Na wierzch kładziemy umytego kurczaka. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Nieprzykryte naczynie wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz. Po tym czasie przekładamy kurczaka na drugą stronę i przykrywamy przykrywką. Tak pieczemy też 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy z naczynia, obieramy ze skóry i podajemy.
    Mięso, tak pieczone jest fantastyczne, kruche i aromatyczne. Można jeść również na zimno jako sałatka (z ogórkiem konserwowym, jogurtem i czosnkiem w dniu proteinkowym i z dodatkiem dowolnych warzyw np. kapusta pekińska w dniu PW)
    Życzę smacznego

Strona 81 z 89 PierwszyPierwszy ... 31 71 79 80 81 82 83 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Przepisy Wegetariańskie
    By sidex in forum Dieta oparta o wartości kaloryczne
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 12-03-2016, 13:09
  2. Nasze przepisy dietkowe -
    By podstolina in forum Odchudzanie po 40-stce
    Odpowiedzi: 113
    Ostatni post / autor: 14-02-2016, 15:51
  3. dieta proteinowa dr Pierre Dukana
    By kreMUUUfka in forum Proteinowa
    Odpowiedzi: 289367
    Ostatni post / autor: 09-11-2011, 12:24
  4. Laura2006 na diecie Dukana 10 kg mniej
    By Laura2006 in forum Chcę schudnąć
    Odpowiedzi: 26
    Ostatni post / autor: 28-03-2011, 20:38
  5. Nasze Przepisy
    By gaga32 in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 11-02-2009, 21:36

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •