Strona 121 z 3048 PierwszyPierwszy ... 21 71 111 119 120 121 122 123 131 171 221 621 1121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,201 do 1,210 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Witam wieczornie przy herbatce Figurce...
    Krysiaczku- ja mam dzis pero-pero...czyli wynik musi wyjsc na zero! Spadl mi kilogram, ktory przywiozlam z Polski i mam dzis znow te sama wage, ktora mialam przez kilka tygodni w sanatorium czyli 72,5kg. Nie jest to rzecz jasna duzo...ale jest o 3 kilogramy wiecej niz bylo jesienia...
    Jadlam ostatnio w gosciach podobna salatke...pychota!
    Orzeźwiająca sałatka z orzechami włoskimi, serem blue i pomarańczowym dressingiem. Doskonała na szybki lunch w pracy!

Ostatnio mój znajomy powiedział "Wiesz Małgosia, muszę schudnąć. Czuję się gruby i ociężały".

Mówię, to w czym problem. Mój mąż jedzie dziś na trening, możesz się z nim zabrać, a ja udzielę Ci kilku wskazówek co masz zmienić w swojej diecie.
    On mi na to "Wiesz, ja najpierw muszę zrzucić 2-3 kilo, i dopiero pójść ćwiczyć. Inaczej nie dam rady. Znam swój organizm. Poczekam do maja. Zaczną się sałatki, to wtedy rozpocznę. Na sałatkach chudnę najlepiej".
    Patrzę i oczom nie wierzę. Facet mówi o sałatkach. W mojej pracy z reguły spotykam się ze stwierdzeniem że "sałatka jest mało męska" na co odpowiadam że "miażdżyca jest za to bardzo męska". Panowie się śmieją i powoli przełamują wstyd przed kolegami. My kobiety możemy tego nie rozumieć, ale dla panów jedzenie sałatki, podczas gdy koledzy pałaszują kanapkę z mielonką jest strzałem w męską godność. I tu mi wielki facet mówi, sam z siebie, że ona zaczeka do maja bo w maju zje sałatkę.
    A teraz nie możesz? W czym problem, aby zacząć od jutra ?
    Tak zrodził się pomysł na dzisiejszą sałatkę z wyrazistym w smaku serem blue, orzechami włoskimi (które podczas prażenia na suchej patelni miękną i wydobywają fajny aromat), wyfiletowaną pomarańczą i pomarańczowym dressingiem. Panowie lubią zdecydowane smaki. Zwykły mix sałat z winegretem i jakąś papryką, czy pomidorem dla wielu jest mało atrakcyjny.
    Sercem każdej sałatki jest dressing, ponieważ dobry nada charakteru nawet zwykłej sałacie masłowej bez dodatków.
    Mój dzisiejszy to połączenie słodko - kwaskowatego soku z pomarańczy, miodu, oliwy z oliwek i sosu sojowego, który nadaje ostatecznego szlifu.
    Składniki:
    * dwie garście dowolnych sałat
    * jedna wyfiletowana pomarańcza (pozbawiona białych błonek)
    * 10 g orzechów włoskich (ok. 6 sztuk)
    * 20 g sera blue

1. Orzechy włoskie delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Podprażamy na suchej, teflonowej patelni.
    2. Na sałatach układamy kawałki pomarańczy, pokruszony ser blue i orzechy.
    Całość polewamy dressingiem.

Dressing pomarańczowy (cały dressing ma ok. 140 kcal) :
    * sok z połowy pomarańczy
    * łyżeczka miodu
    * łyżka oliwy z oliwek
    * odrobinka soli
    * 2 -3 krople sosu sojowego

Wszystkie składniki dressingu blendujemy na gładką masę.

Z podanych składników wychodzi ok. 5 łyżek dressingu.
    Jedna łyżka ma ok. 28 kcal

Taką sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy. Możecie posypać ją grzankami z chleba razowego (podpieczonego w piekarniku) lub dodać kromkę chleba z pesto.

To że inspiracją do stworzenia tej kompozycji był pan, nie oznacza, że nie polecam jej paniom.
    Polecam całym sercem

Kaloryczność:
    Sałatka bez dressingu ma ok. 265 kcal
    Podana z 2 łyżkami dressingu ma ok. 321 kcal

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Awatar Mar-za
    Mar-za jest nieaktywny Znany na forum

Sercem każdej sałatki jest dressing - jestem za.
    nie lubię sałaty, przełknąć to dla mnie katusze-ale dobry dresing rzeczywiście wydobywa smak i aż chce się taką sałatę pochłaniać, przekonałam się o tym niedawno gdy nabyłam krem balsamiczny ( syrop z fig z octem balsamicznym) polałam mix sałat i codziennie mogę takie zestawienia jeść, pomysł z serem z błękitną pleśnią pomarańczą - dla mnie rewelacja- muszę coś takiego sobie przygotować.

krysiapysia jest nieaktywny Znany na forum

Kasiu –jakby nie liczyć, ważne że kilogram spadł Zresztą waga do której dążysz jest tak blisko, że chyba już nie będzie dużych różnic w wyglądzie, tylko ewentualnie w Twoim samopoczuciu.
    A sałatka wygląda pysznie. Jest to jakiś pomysł, bo tak jak Mar-za nie przepadam za samą sałatą.
    Porobiłam dzisiaj co nieco, ale i tak mniej niż zamierzałam. Czasami myślę, że jest jakiś sens w tym waszym wczesnym wstawaniu. Może rzeczywiście człowiek ma wtedy więcej energii i zapału? Ale z drugiej strony, jak się obudzę za wcześnie, to jest we mnie jakieś poczucie żalu! No trudno dogodzić . A jutro jeszcze ta zmiana czasu! Znaczy ogólnie to zdecydowanie wolę czas letni, ale przestawić się trzeba
    Oglądałam dzisiaj przez moment Anetę Kręglicką. Skończyła właśnie 50 lat - to niesamowite, że można tak wyglądać! Moja córka mówi, że nie dałaby jej więcej niż 30 lat. Duża praca nad sobą, ale widać że warto!

Awatar Jolinkaa
    Jolinkaa jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Zagłębie

Dzień dobry -witam o poranku w Palmową Niedzielę

Zajrzę na pewno poźniej,ale o której to nie wiem.Idę zaraz w odwiedziny do rodziców.W tygodniu przez przeziębienie,latanie do lekarza i na badania ,to czasu nie było.Potem przyjdzie córka-zasłony mi powiesi,bo mnie ciężko wejść na drabinę-z osłabienia kręci się w głowie,a nie chcę zlecieć.Wczoraj 3 godzinki poświęciłam sprzątaniu i potem nerka dała o sobie znać.

Ostatnio edytowane przez Jolinkaa ; 29-03-2015 o 05:59

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Witam was niedzielnie moje kochane!
    Wyspalam sie dzis dobrze i zaraz biore sie za jakas robote kuchenna. Wczoraj wieczorem popelnilam jeszcze polaczenie murzynka z serniczkiem- nawet fajnie wyszlo tylko jak dla mnie ciut za slodkie-musze nastepnym razem dac jeszcze mniej cukru.
    Milutkiego dnia! I cos dla przypomnienia...
    Jolinkaa, gamma56 and Agnieszka111 like this.

Awatar evige
    evige jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Suisse

Dzień dobry,
    Wczoraj miałam napięty cały dzień, jeszcze dzisiaj jak wspomniałam odwiedziny, cmentarz ...może wieczorkiem uda mi się Was poczytać i popisać troszeczkę. Teraz zmykam pić kawę
    Teraz jeszcze nie mogę się wybudzić, spałam b.dobrze, a noc taka krótka

zmiana czasu.jpg
    Jolinkaa, gamma56 and Agnieszka111 like this.

Awatar gamma56
    gamma56 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gütersloh

Dzien dobry

838ebc1f6215e5f6295afb0e1dd6f53e.jpg

Jolinko...
    dobrze ze do tak karkolomnego zadania jakim jest wieszanie zaslon ,wezwalas posilki w postaci corki ... praca na wysokosci jest szczegolnie niewskazana w przypadku zawrotow glowy..

Agnieszko...
    dzieki za kawe... dosiadlam troche poznawo, ale jak sie to mowi.. lepiej pozno niz wcale ... gratki za spadeczek ... stopka jednak o niebo lepiej niz suwaczek ,odzwierciedla efekt ...

Baja...
    zdrowka zycze ... a straznika nawet jesli zmienilas, to i tak nie widac ... ale jesli o tym piszesz to znaczy , ze mozna spadeczku tez tobie gratulowac...

Krysiu...
    wagowo niestety drepcze w miejscu... ale chcialam jeszcze kilkaslow w nawiazaniu do szczerosci...
    z gruntu rzeczy szczerość to wyrażanie tego, co się myśli (czuje) w sposób zgodny z rzeczywistością, nie zas mowienie tego co nasz rozmowca chce uslyszec.... ... powtarzajac za Agnieszka : "Milczę, gdy wiem, że moja prawda niczego nie zmieni...bo wtedy po co ja mówić..." przyznalam i ja nie zawsze i wszedzie jestem szczera ... dzieci z regoly ujmuja wszystkich swoja szczeroscia i to niestety potwierdza gleboka mysl ...

22.jpg

Kasiu...
    ja musze unikac takich pokus jak ty wczoraj popelnilas... gdybym upiekla, to nie ma bata pozarlabym z pewnoscia pol blachy albo i wiecej... niestety moje hamulce , zwlaszcza te do slodkosci ,calkiem do wymiany...

Ewa...
    ja mam wszystkie zegary sterowane sygnalem, tak ze tej zmiany czasu wogole nie zauwazylam i kiedy sie obudzilam o godzinie 7 nawet sie ucieszylam, ze pospalam troche dluzej ... a to guzik prawda...spalam dokladnie tyle samo... ale dzien mam dzis luzniejszy, bo ide na noc do pracy a tak sobie zalozylam, ze gdy ide na noc to w dzien robie sobie dzien dziecka ...

Sabinko...
    jak twoje liczenie kalorii... ja ostatnio szukajac motywacji ,sporo podczytuje pana Adriana Lukoszka ... naprawde godny podziwu sukces... tylko szkoda, ze na podziwie sie konczy i nie przeklada na motywacje ...

Milej niedzieli wszystkim zycze ...
    Ostatnio edytowane przez gamma56 ; 29-03-2015 o 12:54
    28.12/ 84kg ...19.03/76,9kg...25.05/ 78,7 kg...11.06/78,4 kg...25.07/ 79,2kg...03.09/77,9 kg.,.10.11/79,9 kg
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Witam niedzielnie . U nas pogoda całkiem przyjemna. Z palemką nie bardzo nam wyszło, bo po prostu zapomniałam kupić . A w tym roku było u nas tak wyjątkowo świątecznie. Od razu mam pytanie na naszych „zagranicznych” dziewczyn. Świętujecie tak jak w Pl., inaczej czy w ogóle?

Gammo – to możemy tak dreptać wagowo dalej, niestety . Bardzo chciałabym już ruszyć do przodu. Wiem co powinnam robić, ale jak zabieram się do działania, to pojawia się ogromny niepokój. I ciągle nie wiem, jak ta cholerstwo złapać za rogi!
    Podpisuję się pod Twoją definicją szczerości. Ale poruszyłaś też sprawę szczerości u dzieci i tu mam dylemat. Ponieważ dzieci potrafią być w tej swojej szczerości naprawdę bardzo, bardzo okrutne. I pytanie – czemu ona wtedy służy i czy zawsze ma wartość, którą jej przypisujemy?

Kasiu – mnie tam te białe, owłosione bardzo się podobają .
    Uwielbiam serniki - zrobiłaś mi wczoraj smaka. Ale mam tak jak Gamma - gdybym upiekła, to na jednym kawałku by się nie skończyło . Na szczęście były u nas ostatnio w pracy podwójne urodziny i dziewczyny przyniosły właśnie takie własnej roboty serniczki! Pychota

Miłej niedzieli Zawziętaski

Agnieszko, Ewo - macham szybciutko do i do Was! Nie przeoczyłam ale zagapiłam się. A wszystko przez tą szczerość
    gamma56, Agnieszka111 and evige like this.

Uprawnienia umieszczania postów