No wlasnie to chcialam powiedziec jak zobaczylam ten rysunek!
A raczej pomyslalam, ze to chyba o mnie ...no bo Agnieszka?
U mnie prawdziwe,bizantyjskie weekendy dopiero się zaczęły
Oby pogoda pozwoliła na rower,bo inaczej będzie ciężko na wadze i skali mi zabraknie
Nowa wiosna- nowe zadanie
Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
Docelowo 20cm do zgubienia
http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html
Mnie by się na razie przydała chociaż taka dieta jaką właśnie porzuca Agnieszka...
Niby tak jest,że od białka się nie tyje.Niby
Ja gotuję całkiem nieźle,ale raczej takie rzeczy warzywne z dodatkami mięsnymi lub rybnymi.
Do klasycznych mięs talent mi się zmęczył,ale apetyt pozostał
Część moich przyjaciólek to w kwestii kuchni takie solidne kaszubskie gospodynie.Sałatki robi się otwierając kilka puszek,a warzywa to ogorki kiszone i dynia w occie.
Za to mięsa,pieczenie,zrazy,pasztety ,golonki,ryby to są orgie dla smaków.Ja mam na tyle rzadko okazję jedzenia tego w najlepszym wydaniu,że o żadnym umiarze nie może być mowy
Jak mówi jedna z nich - Dobre bylo- długo bolało
Tyle mi się zebrało tematow do poruszenia na tematy o których pisałyście,ale ciągle mam czas na takie pisanie z doskoku,może wieczorem w końcu zrobię jakiś porządny wpis.
Ostatnio edytowane przez gruschka ; 24-10-2017 o 11:47
Nowa wiosna- nowe zadanie
Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
Docelowo 20cm do zgubienia
http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html
W sprawie gotowania to ja dzisiaj robię żeberka duszone z warzywami jak robiła moja mama i jakie zapamiętała moja córka - smaki dzieciństwa
I jeszcze na temat gotowania - polubiłam herbatę bez cukru, no może "polubilam" to za dużo powiedziane ale do tej pory różne ziołowe i owocowe tak piłam to uznałam że i czarną mozna A do kawy dodaję mleka i jest ok
Pierwszy krok zrobiony
Czy już dopisalyscie mnie do grupy 5- cio lub 3 kilowcow?
Sabinko to ja cię dopisuję do naszej pięciokilowej
ciao,
pozdrowienia z italii-ostre slonce, ostry wiatr, ktrory przepedzil wszystkie chmury i niebo
jest..bajecznie blekitne.
na obiad pasta z pesto,na kolacje hamburger z soji-wlasnej produkcji-jak na wegetrianina przystalo.
w rzymie jeszcze pelno rozneglizowanych turystow,mozna tez zobaczyc moneta i picassa,ale to nic nowego na rynku sztuki.wiec przeszlam obok obojetnie(no bo ile mozna ich podziwiac?). chyba zaczynam "emeryture" tzn. nic mi sie nie chce-i dobrze. ale fizyke kwantowa i astronomie nadal cwicze-nie powiem wciag(ne)lo mnie
ja jestem w grupie 2-kilowej....to i tak bardzo optymistyczne zalozenie-jak dla mnie.....
Ostatnio edytowane przez kalahari ; 24-10-2017 o 14:29
A ja siedze z Karusia na kanapie i czekam az podeschnie, bo zaczela mi sie trzasc jak galareta.
Przy okazji poczytalam troche w necie o roznosciach...miedzy innym o prazeniu ziarenek i orzechow...
Prawidłowe prażenie – wskazówki Aby prawidłowo przeprowadzić proces prażenia, należy pamiętać o kilku ważnych elementach, co zapewni nam otrzymanie zdrowego produktu bez zbędnych strat na wartości odżywczej. Zaczynamy od porządnego nagrzania patelni lub garnka. To bardzo ważny element, gdyż im lepiej nagrzana patelnia tym krócej będziemy prażyć nasiona, a co za tym idzie mniej składników odżywczych utracimy. Prażenie odbywa się bez udziału tłuszczu, dlatego na gorącą patelnie wysypujemy nasiona lub orzechy i lekko poruszając naczyniem, czekamy do momentu, aż wyczujemy charakterystyczny zapach lekko przypieczonych pestek. To właśnie moment, gdy proces powinien zostać zakończony. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego, ale charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem. Im mniejszy produkt poddajemy prażeniu, tym czas prażenia jest krótszy. Oznacza to, że wiórki kokosowe prażone będą ok. 15 s, z kolei orzechy do minuty. Gotowy produkt przesypujemy do zimnego naczynia lub w miarę równomiernie rozrzucamy na zimnym naczyniu, aby zatrzymać obróbkę termiczną. Co prażymy i do czego wykorzystujemy prażone produkty? Prażeniu zostają poddane różnorodne produkty. W warunkach domowych na własne potrzeby najczęściej prażymy nasiona słonecznika czy sezamu, pestki dyni, orzechy włoskie lub laskowe, migdały, płatki migdałowe, kokosowe wiórki i wiele innych elementów roślin oleistych. Stanowią one świetny dodatek do sałatek, deserów lub często spożywanych w ramach posiłku śniadaniowego owsianek. Dobrze komponują się również dodane do naturalnego jogurtu czy maślanki lub jako posypka do lodowych deserów w połączeniu z czekoladowymi wiórkami. Zaleca się również prażenie lub przepłukanie kaszy jaglanej, w celu pozbycia się jej goryczki. Na skalę przemysłową prażone są ziarna kawy, co pozwala na wydobycie z nich odpowiedniego aromatu i otrzymanie pożądanej zawartości kofeiny, w zależności od czasu prażenia. Im dłużej prażymy kawę tym jest ona ciemniejsza i zawiera mniej kofeiny. Prażenie produktów jest procesem, który wpływa na poprawienie tekstury, smaku i zapachu produktu. Należy pamiętać, aby proces przeprowadzać szybko na suchej, maksymalnie mocno nagrzanej patelni, co zapewni nam uwolnienie esencji zapachowych przy małej ingerencji w strukturę chemiczną surowca. Im dłużej będziemy produkt prażyć, tym mniejsza zawartość składników odżywczych w nim pozostanie w stosunku do surowca wyjściowego. Aby zachować zdrowe składniki w nasionach prażonych i cieszyć się ich ciekawym smakiem i aromatem, warto aby proces przeprowadzać z korzyścią dla surowca i własnego zdrowia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]