Nazywam się Khan
człowiek który poznał nieskończoność
oba sa na CDA
Nazywam się Khan
człowiek który poznał nieskończoność
oba sa na CDA
U Marty w szkole często oglądają filmy ( mają klub filmowy i sale kinową, więc są warunki)
Nieraz są też trudne tytuły - np Dług, czy Skazany na blusa
ale tez inne , przeważnie biograficzne - i jesli wam nie polecałam to polecam Wielkie oczy i Fridę , Ostatnia rodiznę
też fajny ale bardziej dokumentalny- wejście przez sklep z pamiątkami
dużo tez oglądają dokumentów, dokumentów fabularyzowanych, ale niestety nie pamiętam tytułów.
Przeważnie jak coś jej się spodoba, to potem w domu oglądamy, żeby można było sobie podyskutowac
Ja chyba najbardziej jestem z krainy dokumentu.
Do gotowania zwykle Hubble-misja wszechświat,albo zagadki z Morganem Freemanem,albo historyczne -Egipt,chrześcijaństwo,geniusze starożytności itd![]()
Nowa wiosna- nowe zadanie
Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
Docelowo 20cm do zgubienia
http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html
ciao.
maniusiu-to ja tez pociagne temat smierci, chociaz tego nie lubie i nie robie.
w sobote bylam na pogrzebie meza mojej kolezanki. msze odprawial syn, ktory jest ksiedzem w USA i tam mieszka.
Razem z nim uczestniczylo we mszy jeszcze 5 ksiezy oraz 3-osobowy chor meski, ktory spiewal acapella i chyba tylko raz wlaczyly sie organy.
msza byla b. uroczysta cala odprawiana po lacinie i spiewana , ksieza stali tylem do wierzacych a przodem do oltarza.
komunie mogly przyjac tylko osoby, ktore sie wyspowiadaly i tylko na jezyk-co zostalo zapowiedziane wczesniej.
Jak zapewne pamietacie takie nabozenstwa kiedys odprawiano powszechcne zanim nie wprowadzono reformy.
Bardzo ciekawy obrzadek religijny bogaty w rozne ceremonie liturgiczne , uklony, klekniecia , podtrzymywania szat i wszystko ladnie zgrane i robiace wrazenie.
wygladalo to na piekny, mistyczny ,dramatyczny spektakl teatralny.
wszyscy byli skupieni,nic nie rozpraszalo ich uwagi,widac bylo, ze uczestnicza z uwaga w tej specyficznyej(?) modlitwie.
Chyba takie wlasnie prawie mistyczne przezycia wywolaly nie tylko u mnie , bo rozmawialismy o tym po mszy prawdziwe poczucie bliskosci z bogiem-przez chwile.
przy okazji dowiedzialam sie, ze 6 km, ode mnie jest parafia w ktorej sa odprawiane wlasnie tylko msze po lacinie w "starym stylu" no ale ja do kosciola chodze tylko czasami......
No i mam ten dokument, który Martę poruszył, tzn jeden z wielu...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tytuł droga na drugą stronę
do obejrzenia
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jeszcze nie widziałam, ale to zrobię