4. HERBATA CZARNA CZY ZIELONA
opracowanie: MASZKULECZKA na podstawie informacji ze strony Dukana oraz pytań i odpowiedzi z czatu Dukana
źródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Stosując proteinową dietę odchudzającą dr Dukana, mamy prawo pić herbatę. Napój ten jest absolutnie pozbawiony kalorii w przeciwieństwie do kawy, która ma 50 kalorii na 1 litr. Związki organiczne wystepujące w herbacie, zwane tianinami, to nic innego jak fenole, zbliżone do tych, które występują w winogronach oraz w winie, i to one nadają herbacie cierpki smak (mniej cierpka jest herbata czarna z uwagi na proces fermentacji, któremu jest poddawana). Tianiny odpowiedzialne są również za właściwości ściągające herbaty. Herbata ma właściwości pobudzające z uwagi na obecność kofeiny, zwanej często teiną. O ile filiżanka kawy zawiera od 100 do 120 mg kofeiny, to filizanka herbaty ma jej tylko 80 mg. Dwie inne substancje stymulujące to teobromina i teofilina, mające silne działanie moczopędne oraz przeciwdusznicowe (teofilina). Herbata bogata jest w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, oraz w witaminy PP i K. Bogata w fluor (0,3mg na filizankę) chroni również zęby przed próchnicą.
HERBATA CZARNA - stymuluje (kofeina), ma właściwości moczopędne (kofeina, teobromina, teofilina), wspomaga odchudzanie, zawiera antyoksydanty (flawonidy).
HERBATA ZIELONA - stymuluje (kofeina), zawiera antyoksydanty (flawonidy), spala tłuszcze (co jest wyjątkowo cenne w procesie odchudzania).
Uwaga!!! Wypite zbyt późno, obie herbaty mogą spowodować kłopoty z zasypianiem u osób wrażliwych.
Kopiowanie części lub całości opracowań bez zgody autora, jest zabronione.