Strona 97 z 2242 PierwszyPierwszy ... 47 87 95 96 97 98 99 107 147 197 597 1097 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 22419
Like Tree2Lubią to

Wątek: MASZKULECZKA na Dukanie

Awatar maszkuleczka
    maszkuleczka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Exclamation Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

4. HERBATA CZARNA CZY ZIELONA
    opracowanie: MASZKULECZKA na podstawie informacji ze strony Dukana oraz pytań i odpowiedzi z czatu Dukana
    źródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Stosując proteinową dietę odchudzającą dr Dukana, mamy prawo pić herbatę. Napój ten jest absolutnie pozbawiony kalorii w przeciwieństwie do kawy, która ma 50 kalorii na 1 litr. Związki organiczne wystepujące w herbacie, zwane tianinami, to nic innego jak fenole, zbliżone do tych, które występują w winogronach oraz w winie, i to one nadają herbacie cierpki smak (mniej cierpka jest herbata czarna z uwagi na proces fermentacji, któremu jest poddawana). Tianiny odpowiedzialne są również za właściwości ściągające herbaty. Herbata ma właściwości pobudzające z uwagi na obecność kofeiny, zwanej często teiną. O ile filiżanka kawy zawiera od 100 do 120 mg kofeiny, to filizanka herbaty ma jej tylko 80 mg. Dwie inne substancje stymulujące to teobromina i teofilina, mające silne działanie moczopędne oraz przeciwdusznicowe (teofilina). Herbata bogata jest w witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, oraz w witaminy PP i K. Bogata w fluor (0,3mg na filizankę) chroni również zęby przed próchnicą.
    HERBATA CZARNA - stymuluje (kofeina), ma właściwości moczopędne (kofeina, teobromina, teofilina), wspomaga odchudzanie, zawiera antyoksydanty (flawonidy).
    HERBATA ZIELONA - stymuluje (kofeina), zawiera antyoksydanty (flawonidy), spala tłuszcze (co jest wyjątkowo cenne w procesie odchudzania).
    Uwaga!!! Wypite zbyt późno, obie herbaty mogą spowodować kłopoty z zasypianiem u osób wrażliwych.

Kopiowanie części lub całości opracowań bez zgody autora, jest zabronione.
    Ostatnio edytowane przez maszkuleczka ; 16-08-2009 o 10:05
    MASZKULECZKA
    Dieta DUKANA od 03/01/2009: 91,1-70 kg

Tu jestem: MASZKULECZKA na Dukanie
    Tu jestem 2: CHRONODIETA-forum

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Cool Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

Cytat Zamieszczone przez yvaaaaa Zobacz posta
    Ale masz piękną wagę MAszkuleczko. Rozumiem, że teraz czekamy na liczbę szatana?
    Hahahaha.... a tak się akurat składa, że szóstka jest właśnie moją ulubioną cyfrą..... Qrka wodna.... jak ja bym juz chciała ważyć 66,6 kg .
    MASZKULECZKA

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Post Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

Cytat Zamieszczone przez palma75 Zobacz posta
    Witam ponownie ja jeszcze pomęcze o tej mące kukurydzianej bo niby teraz piszecie żę mozna tylko łyżke ato jest zaledwie 25 gram wazyłam na mikrowadze a gdzies wyczytałam ze przy przepisie na nalesniki wychodzi 50 gram na 2 nalesniki czy ja już cos pokręciłam> im więcej czytam tym mniej wiem hahaha
    PALEMKO.... nic nie pokręciłaś, tak jest w przepisach na forach francuskich, gdzie ludzie wymieniają się przepisami. Ten przepis nie jest z oficjalnej strony Dukana, bo bez opłaty nie ma dostępu do przepisów.
    Poza tym, kiedy wklejałam ten przepis nie dysponowaliśmy jeszcze listą produktów tolerowanych.
    Musimy zatem uaktualnić informację, że mozna tylko 1 naleśnik. Ale może też Dukan jakiejś osobie, którą sie opiekował, pozwolił na 2 nalesniki z maki kukurydzianej pod warunkiem nie zjedzenia placuszków otrębowych.
    U samego Dukana też są pewne nieścisłości. Na czacie mówi zawsze, że trzeba spożywać 3 łyzki otrąb i w swojej książce również, ale przepis na placuszki otrębowe to już 4 łyzki....
    MASZKULECZKA

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Exclamation Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

5. NABIAŁ: BIAŁE SERY, JOGURTY, KEFIRY, MLEKO
    opracowanie: MASZKULECZKA na podstawie informacji ze strony Dukana oraz pytań i odpowiedzi z czatu Dukana
    źródło: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Stosując dietę Protal powinniśmy spożywać przede wszystkim nabiał chudy, najlepiej 0% tłuszczu, ponieważ proces przetwarzania mleka w ser pozbawia go laktozy, jedynego cukru zawartego w mleku. Z tej to przyczyny chudy nabiał zawiera praktycznie tylko białko.
    BIAŁE SERY - wśród produktów zalecanych znajdują się sery twarogowe 0% oraz serki homogenizowane 0%. Czasem mogą byc one trudno dostępne, dlatego też Dukan dopuszcza spożywanie serów o zawartości tłuszczu poniżej 6%. Pamiętać należy jednakże, że sery light znajdują się na liście produktów tolerowanych i ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 30g. Nabiał zawierający więcej niż 6% tłuszczu jest niedozwolony, co oznacza że nie wolno spozywać serów typu Mozarella, nawet w wersji light (9-10%).
    JOGURTY i KEFIRY - najlepiej jest wybierać jogurty o zawartości 0% bez cukru. Nabiał z aspartamem i aromatyzowany jest dozwolony, ponieważ zarówno słodziki, jak i aromaty pozbawione są wartości kalorycznej. Należy jedynie zwracać uwagę, aby wybierać produkty bez zawartości tłuszczu. Do sosów wskazany jest natomiast jogurt naturalny o niewielkiej zawartości tłuszczu, jako bardziej aksamitny i lepiej łączący się z pozostałymi składnikami sosu.
    Dozwolone są zatem jogurty i kefiry 0% oraz aromatyzowane. Jogurty słodzone aspartamem, ale z kawałkami owoców, są na liście produktów tolerowanych. Można spożyć ich maksymalnie 2 dziennie, ale wyłącznie w fazie naprzemiennej w cyklu z warzywami i wyłącznie w okresach, w których odnotowujemy spadek wagi. Stagnacja wagi lub przyrost wagi oznacza natychmiastowe wycofanie jogurtów owocowych z naszej diety.
    MLEKO CHUDE lub ODTŁUSZCZONE - zarówno świeże jak i w proszku jest dozwolone, ponieważ pozwala zmienić smak kawy czy herbaty. MOże być wykorzystywane do przyrządzania sosów, kremów bądź pite w czystej formie.
    Dozwolone ilości do spożycia:
    BIAŁE SERY - JOGURTY - KEFIRY - do 800g dziennie
    MLEKO ODTŁUSZCZONE - 1/4 l dziennie, maksymalnie 1/2 l w ciągu dnia.

Uwaga 1 !!! W fazie uderzeniowej mleko jest niedozwolone !!!!
    Uwaga 2 !!! Nie wolno spożywać nabiału o zawartości tłuszczu > 6%
    Uwaga 3 !!! Jogurty owocowe mozna spożywać począwszy od 2 fazy diety, w cyklu z warzywami pod warunkiem, że waga spada.
    Uwaga 4!!!! W przypadku stagnacji wagi lub jej zwyżki, Dukan zaleca zmniejszenie spozywania ilości nabiału z 800 g do 500 g.

Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Kopiowanie części lub całości opracowań bez zgody autora, jest zabronione.
    Ostatnio edytowane przez maszkuleczka ; 03-08-2011 o 10:07
    MASZKULECZKA

Awatar iwona150
    iwona150 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Chełm
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

Witaj Kochana

77,7 pieknie!!!- i wcale to nie są jakies szatańskie cyferki (moimi przypisamymi są 7 i 3).

Muszę ci powiedzieć że dzisiaj stwierdziłam rano że czuje się jakaś pokurczona i potrzebuje ćwiczeń,przeglądam Twój wątek a tu mowa o ćwiczonkach,hmmm pomyslałam chyba się podepne. Więc prosze o jakieś wskazuweczki,o jakich mowa itp.

Pomyslałam też o chlebku z przepisów Dukana,pewnie jest pyszny,musze zakupic produkty.

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Smile Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

Po 4 dniu cyklu proteinowo-warzywnego kolejny spadek wagi, wprawdzie tylko o 100g... ale też cieszy. W myśl przysłowia Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu
    5/5 P+W
    Śniadanie:
    2 placuszki otrębowe na słono z ziołami prowansalskimi i szczypiorkiem wrzuconym do masy + 2 nieduże pomidorki
    II śniadanie:
    pozostały 1 placuszek otrębowy z 1 łyżeczką musztardy i 2 plasterkami pieczonej cielęciny + filiżanka kefiru 0% z 1/2 łyżeczki cynamonu
    Obiad:
    Smażony filet z indyka w sosie chrzanowym (zrobionym z jogurtu naturalnego Bakoma 1.5% i 1 łyżeczki chrzanu) z zieloną cieniutką fasolką Bonduelle. Szklanka CocaColiZero
    Kolacja:
    Ser twarogowy Piątnica 0% z surówką z papryki czerwonej, pora, ogórka konserwowego i roszponki
    Przegryzka:
    kubeczek Jogobelli light
    MASZKULECZKA

Awatar maszkuleczka
    Mieszka w
    Łódź

Cool Odp: Jestem nowa MASZKULECZKA

A propos ćwiczeń.... uskuteczniłam już z samego rana, jeszcze przed śniadankiem Aerobiczną Waiderę - dzień 2, ale że ja robię jedynie 5 ćwiczeń, bo przy szóstym protestują moje lędźwie, to nazwałam ten zestaw AEROBICZNA 5 WEIDERA..... hihihihi.
    Nawet te 5 ćwiczeń... myślę sobie... przyniesie jakieś efekty, tym bardziej że nie w głowie mi kaloryferek na brzuchu , tylko zmuszenie brzusia do pracy. A ćwiczę chyba uczciwie, bo czuję, jak mięśnie pracują
    A teraz pędzę robic damskie pompki, co by biust wspomóc - 2 serie po 10.
    MASZKULECZKA

malinu jest nieaktywny Znany na forum

Maszkuleczko idziesz jak burza, gratuluję codziennych ubytków wagi .

Miłego dnia i kolejnych spadków,
    pozdrawiam cieplutko

Awatar iwona150
    iwona150 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Chełm
    Wpisy na blogu
    1

no to wieczorkiem poćwiczę,dzieki

Awatar sempai
    sempai jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez maszkuleczka Zobacz posta
    A propos ćwiczeń.... uskuteczniłam już z samego rana, jeszcze przed śniadankiem Aerobiczną Waiderę - dzień 2, ale że ja robię jedynie 5 ćwiczeń, bo przy szóstym protestują moje lędźwie, to nazwałam ten zestaw AEROBICZNA 5 WEIDERA..... hihihihi.
    Jak ci się znudzi (a może, może, bo nudne to dość pod koniec), to spróbuj ABS2
    Nawet te 5 ćwiczeń... myślę sobie... przyniesie jakieś efekty, tym bardziej że nie w głowie mi kaloryferek na brzuchu , tylko zmuszenie brzusia do pracy.
    Oczywiście
    A teraz pędzę robic damskie pompki, co by biust wspomóc - 2 serie po 10.
    "Damskie", rozumiem na kolanach? Staraj się robić te "damskie", tak jak "prawdziwe", znaczy nie wypinać tyłka, tylko tułów prosty. I na różnych rozstawieniach ramion (równo z barkami, szerzej, i całkiem wąsko - różne mięśnie pracują). Pompki to doskonałe ćwiczenie na tułów, plecy, brzuch, tyłek - nie tylko na tricepsy

bujam się... (od 8.01)