Witajcie, dzień dobry w środę
pobrane (11).jpg
Zgadza się Krysiuswego czasu bardzo interesowałam się dyskusją nt. Witam, a właściwie od chwili, gdy Rusinek ( ten od Szymborskiej), jakieś 10 lat temu napisał, że nie będzie odbierał meili rozpoczynających się tym powitaniem
W słowie tym wg językoznawców zawiera się spora doza wyższości, więc nie powinna być używana w stosunku do osób od nas starszych czy "ważniejszych"- dyrektorów, prezesów itd.
Jestem na fejsie w zamkniętej grupie poprawnej polszczyzny i tam była kiedyś super rozmowa na ten temat i tam wielu mądrych ludzi uznało, że mimo wszystko za jakiś czas forma ta wejdzie do użytku jako ta, która po prostu jest łatwiejsza, bo np. nie określa pory dnia, w której piszemy i w której wiadomość jest odbierana i krótsza niż dzień dobryoraz dlatego, że staje się coraz powszechniejsza.Doszliśmy tez do wniosku, że jeśli w ten sposób witamy się z grupą ludzi, którym to nie przeszkadza i którzy robią tak samo ( czyli z taką jak nasza), to nie jest to błędem.
Ale generalnie powinno się tego powitania unikać i ja, poza naszą grupą nigdy tego słowa nie używam. U nas też swego czasu tego pilnowałam , ale gdy zobaczyłam, że i wy używacie tego słowa, doszłam do wniosku, że skoro żadna z nas nie traktuje go pejoratywnie, to co tam, tak jest szybciej i łatwiej. Bo rzeczywiście gdy o 9 rano czyta się Dobry wieczór, to coś nam nie pasuje, a witam załatwia sprawę
Lubię orkiestry, ale w małej dawce i rzadko, więc półgodzinny koncert w szkole był po prostu innym przerywnikiem
, grała szkoła muzyczna, więc na szczęście nieźle im to wychodziło
i dało się wytrzymać.
Kasiu, już wcześniej pisałam, że ten termin, w każdej sytuacji jest dla mnie niedobry, bo jest już praca, a nie mogę wtedy wziąć urlopuAle Wy na pewno spędzicie fajny czas
Maniusiu, dobre auto, to podstawa w pracy, do której trzeba dojechać, a jakie macie na oku ?
Udanego dnia wszystkim życzę![]()