Strona 2000 z 3048 PierwszyPierwszy ... 1000 1500 1900 1950 1990 1998 1999 2000 2001 2002 2010 2050 2100 2500 3000 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 19,991 do 20,000 z 30477
Like Tree69314Lubią to

Wątek: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Domyślnie Odp: Zawziete po 40-tce- Wirtualna Grupa Wsparcia

Witajcie, dzień dobry w środę

pobrane (11).jpg

Zgadza się Krysiu swego czasu bardzo interesowałam się dyskusją nt. Witam, a właściwie od chwili, gdy Rusinek ( ten od Szymborskiej), jakieś 10 lat temu napisał, że nie będzie odbierał meili rozpoczynających się tym powitaniem
    W słowie tym wg językoznawców zawiera się spora doza wyższości, więc nie powinna być używana w stosunku do osób od nas starszych czy "ważniejszych"- dyrektorów, prezesów itd.
    Jestem na fejsie w zamkniętej grupie poprawnej polszczyzny i tam była kiedyś super rozmowa na ten temat i tam wielu mądrych ludzi uznało, że mimo wszystko za jakiś czas forma ta wejdzie do użytku jako ta, która po prostu jest łatwiejsza, bo np. nie określa pory dnia, w której piszemy i w której wiadomość jest odbierana i krótsza niż dzień dobry oraz dlatego, że staje się coraz powszechniejsza.Doszliśmy tez do wniosku, że jeśli w ten sposób witamy się z grupą ludzi, którym to nie przeszkadza i którzy robią tak samo ( czyli z taką jak nasza), to nie jest to błędem.

Ale generalnie powinno się tego powitania unikać i ja, poza naszą grupą nigdy tego słowa nie używam. U nas też swego czasu tego pilnowałam , ale gdy zobaczyłam, że i wy używacie tego słowa, doszłam do wniosku, że skoro żadna z nas nie traktuje go pejoratywnie, to co tam, tak jest szybciej i łatwiej. Bo rzeczywiście gdy o 9 rano czyta się Dobry wieczór, to coś nam nie pasuje, a witam załatwia sprawę

Lubię orkiestry, ale w małej dawce i rzadko , więc półgodzinny koncert w szkole był po prostu innym przerywnikiem , grała szkoła muzyczna, więc na szczęście nieźle im to wychodziło i dało się wytrzymać.

Kasiu, już wcześniej pisałam, że ten termin, w każdej sytuacji jest dla mnie niedobry, bo jest już praca, a nie mogę wtedy wziąć urlopu Ale Wy na pewno spędzicie fajny czas

Maniusiu, dobre auto, to podstawa w pracy, do której trzeba dojechać , a jakie macie na oku ?

Udanego dnia wszystkim życzę
    Ostatnio edytowane przez Agnieszka111 ; 10-01-2018 o 08:24
    gruschka lubi to.

maniusia72 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Częstochowa

Hej dziewczyny
    Dyskusja o słowie witam bardzo mnie zaciekawiła, dla mnie to było zwykłe słowo takie jak inne, ale wyjaśnienie Agnieszki do mnie przemawia. Pewnie jest więcej słów o znaczeniu ukrytym, które używamy nieświadomie. No cóż postaram się unikać - witam, skoro już wiem co znaczy.
    Agnieszko, dzisiaj jedziemy odbierać VW Polo, wczoraj Sucharek zarezerwował. Zbieramy się do kupna od roku, ciągle przegląda jakieś ogłoszenia, a skoro się trafiło ładne i w dobrej cenie to trzeba brac, bo to stare to same wiecie,jest niestety nieobliczalne i na dalsze trasy się nie nadaje. No a nawet krótsze sa niekomfortowe.

Mieszka w
    Częstochowa

Musze się pochwalić , że zgubiłam połowę nadwyżki poświątecznej i jak na razie się trzymam, choć nie jest lekko, ciągle coś bym skubnęła, ach jak ja zazdroszczę Agnieszce jej silnej woli. No cóż ale ciągnę dalej ... już bym chciała z powrotem powitać wagę suwaczkową
    Jolinkaa and Agnieszka111 like this.

Mieszka w
    Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez Agnieszka111 Zobacz posta
    Lubię orkiestry, ale w małej dawce i rzadko , więc półgodzinny koncert w szkole był po prostu innym przerywnikiem , grała szkoła muzyczna, więc na szczęście nieźle im to wychodziło i dało się wytrzymać.
    w podczęstochowskiej gminie jest orkiestra Straży Pożarnej, która od kilku lat wygrywa konkursy orkiestr dętych, co roku daje występ na Promenadzie Niemena, dla mnie sa to wspaniałe występy, są mazoretki, które żonglują pałeczkami i mają fajne układy taneczne. Orkiestra gra najnowsze przeboje i klasyczne standarty. Zawsze na ich występach są tłumy.
    gruschka and Agnieszka111 like this.

Awatar kasiaogrodniczka
    kasiaogrodniczka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Frankfurt am Main

Dzien dobry! Witam was cieplutko!

No prosze... jak to sie czlowiek cale zycie uczy...

W ogole nie mialam pojecia, ze taka dyskusja toczyla sie wsrod jezykoznawcow...no i oczywiscie o takim lub innym znaczeniu tej formy powitania...
    Ja uzywam slow witam, witajcie wlasciwie tylko na forum, bo autentycznie wydawalo mi sie najbardziej uniwersalne.
    Zazwyczaj lubie tez zaznaczac o jakiej porze dnia czy tygodnia ma miejsce to moje powitanie...np "witam o poranku", lub witam wieczornie czy niedzielnie...
    Nigdy nia mialam zamiaru zaznaczac tym powitaniem poczucia wyzszosci i mam nadzieje, ze nigdy nie dawalam wam rowniez tego w jakikolwiek inny sposob odczuc.

Wczoraj bylam wieczorem na basenie i saunie z moja siostrzyczka. Spedzilysmy ze soba trzy cudne relaksacyjne godzinki.
    Szkoda, ze tak rzadko to robimy... Glownie przez jej brak czasu. No i troche przez wieczorne lenistwo. Kiedys chcialysmy to robic raz na dwa tygodnie...ale nic z tego nie wyszlo. Sprobuje po powrocie z Polski znowu ja wyciagnac...

Dzis po poludniu wybieram sie na spotkanie WW. Ostatnie dwa dni bardzo sie staralam by miec widoczny spadeczek i mam nadzieje, ze tak bedzie.

Co do orkiestr to musze przyznac, ze bardzo lubie ten rodzaj muzyki np w parkach, bo nieustannie mi sie to kojarzy z XIX wiekiem i paniami spacerujacymi z parasolkami slonecznymi... w dlugich sukniach. Lubie te epoke...

Agnieszka111 lubi to.

Mieszka w
    Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez Agnieszka111 Zobacz posta
    Fajny samochód, nigdy nie mieliśmy Vw, ale to podobno dobre auta.

Z orkiestrą, to chyba jest tak, że na świeżym powietrzu lepiej się jej słucha, bo dźwięk jest trochę rozproszony. W szkolnej auli, no, to był czad aż bębenki pękały W dodatku to orkiestra dęta, więc było naprawdę głośno , no, ale dzieciaku były zachwycone
    Lubię to!
    01.01.2016
    Aga my braliśmy pod uwagę samochody z grupy VW, czyli wolskvageny, seaty i skody. Skode mam służbową od czasu do czasu, i wiem że VW jednak sa lepsze. Ja miałam najpierw Seata, potem skodę potem golfa, teraz passata no bedzie to moje piate auto z tej grupy.

Orkiestry dęte zgadzam się lepsze sa w plenerze
    Agnieszka111 lubi to.

Awatar Agnieszka111
    Agnieszka111 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    łódzkie

Kasiu, ja też lubię epokę kostiumową, ale głównie w filmach i na obrazach. Uwielbiam długie suknie balowe, oglądam ich zdjęcia w necie i tv, nastrajają mnie nostalgicznie i romantycznie , ale zarówno swój dom jak i ubranie wolę zdecydowanie w wersji współczesnej

Awatar gruschka
    gruschka jest nieaktywny Znany na forum

Dobra orkiestra na ulicy lub nad morzem jest całkiem fajna.U nas wojskowa gra chyba w każdym miesiącu przy okazji różnych marszy i uroczystości.I brzmi to świetnie
    Kiedyś też zachwycalam się kostiumami z epoki,ale po obejrzeniu serii "Skryci zabójcy epoki wiktoriańskiej" i innych epok, mój zachwyt stopniał całowicie.To co się teraz robi dla wyglądu wydaje się lekką kosmetyką...
    U mnie też lekki spadek (znaczy się większy luz w pasie)Dla mnie pomiar pasa jest wlaściwie równoważny z wagą -zazwyczaj ile cm w pasie tyle kg na wadze

Maniusiu
    to niech wam dobrze służy nowy nabytek
    Ja właściwie moglabym napisać ,że mam już piąte,może nawet 6 auto,bywam nawet właścicielką 2 na raz ale żeby tak zaraz jeżdzić,to niekoniecznie.Tu wzorem dawnych epok polegam na osobistym szoferze

Co do zaczynania wpisów,postów,maili to już nic mnie nie zdziwi.I gdybym chciała czuć się urażona to chyba bym z tego urażenia nie wychodziła wcale.Raczej patrzę na calość wiadomościSą i różne hejki i szanowni państwo i mnóstwo różnych po środku,jest też wiele bez nagłówków.Czas pędzi w tej dziedzinie niesamowicie.Tym bardziej ,że po niemal całkowitym odwrocie od listów po upowszechnieniu telefonów wróciliśmy do słowa pisanego,ale to pisanie jest już zupelnie inne
    Ostatnio edytowane przez gruschka ; 10-01-2018 o 10:04
    Agnieszka111 lubi to.
    Nowa wiosna- nowe zadanie
    Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
    Docelowo 20cm do zgubienia
    http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html

Mieszka w
    Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez gruschka Zobacz posta
    U mnie też lekki spadek (znaczy się większy luz w pasie)Dla mnie pomiar pasa jest wlaściwie równoważny z wagą -zazwyczaj ile cm w pasie tyle kg na wadze
    o tak tak, to najlepiej widać, przesunęlam pasek o jedną dziurkę
    gruschka and Agnieszka111 like this.

Mieszka w
    Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez gruschka Zobacz posta
    Ja właściwie moglabym napisać ,że mam już piąte,może nawet 6 auto,bywam nawet właścicielką 2 na raz ale żeby tak zaraz jeżdzić,to niekoniecznie.Tu wzorem dawnych epok polegam na osobistym szoferze
    też bym tak chciała, bo jazda samochodem przestała być dla mnie przyjemnościa od pewnego znanego wam momentu, ale nie mam wyjścia 20 km do pracy to nie jest drobnostka
    gruschka lubi to.

Uprawnienia umieszczania postów